Zuurdesembrood (basis)

Ingrediënten:
375 gram tarwebloem
250 gram starter
5 gram (bakkers)zout
200 ml. Water

Tip
Om het brood was smeuïger te maken kan je scheut(je) olijfolie aan toevoegen

Kneden en rijzen
Doe de starter, de bloem en het zout in een kom en voeg 180 ml. water toe. Begin met de hand te kneden. Als alle bloem is opgenomen het deeg uitstorten op het aanrecht en nog 5 tot 10 minuten kneden. Als het deeg te stijf is: geleidelijk restant van het water toevoegen tot er een prettig deeg ontstaat. Wat een prettig deeg is: jammer maar helaas dat leer je alleen maar door ervaring.
Heb je een keukenmachine dan kan je het kneden aan de machine overlaten.

Doe het deeg in een met olie bestreken kom. Afdekken met een vochtige theedoek.
5 uur laten rijzen op kamertemperatuur: tussen de 15 en 25 graden. Het deeg moet 2 keer zo groot worden. Zo nodig een uurtje langer geven.

Kneed het deeg nu nog een keer: kort maar stevig. Maak er een mooie bal van en laat het opnieuw rijzen: 10 tot 15 uur bij een temperatuur van tussen 20 en 24 graden.
Gebruik voor deze rijsperiode:
– Een rijsmandje (heeft de voorkeur, maar niet iedereen zal er een hebben)
– Een theedoek waar je veel bloem op het gestrooid zodat het deeg niet plakt
– Dezelfde kom van de eerste rijsbeurt
Doe deze keer de kom, mandje of theedoek in een plastic zak, zodat het deeg niet uitdroogt. Het deeg moet niet in aanraking komen met het plastic. Het rijzen is klaar als het deeg in volume is verdubbeld.
Tip: Maak een mengsel van pitten en zaden en wat bloem. Rol het deeg na de laatste keer kneden door dit mengsel. Voor dit mengsel kan je lijnzaad (ongebroken), zonnebloempitten, maanzaad, nigella (zwarte komijn) etc. gebruiken.

Bakken
Oven voorverwarmen op 240 graden. Als de oven warm is: leg een vel bakpapier op een bakplaat en kiep het deeg op het bakpapier. De onderkant kom dus boven. Maak met een heel scherp mes een flinke snee aan de bovenkant.
Tip: als je een pizza-steen hebt laat deze mee voorverwarmen (dan geen bakpapier gebruiken) en bak het brood hier op.

Oven terugzetten naar 200 graden, brood er in. In 30 tot 35 minuten zal het brood bruin en gaar zijn. Het is gaar als het hol klinkt als je er met een mes op tikt.
Het brood af laten koelen op een rooster. Het brood gaart nog na tijdens het afkoelen.