Zuurdesembrood (variant)

Desem starten
Vier lepels volkorenmeel aanlengen met lauw (bron)water tot een papje ontstaat. Afdekken met vochtige doek en wegzetten op plaats van ongeveer 20° C. Elke morgen en avond met een vork omroeren. Na drie dagen is het mengsel zuur. Dan elke morgen en avond een lepel meel en wat water toevoe­gen. Telkens ook roeren. Na weer drie dagen is het zuurdesem klaar.

Ingrediënten zuurdesembrood
– 600 gram volkorenmeel (of 450 gram volkoren- en 150 roggemeel)
– 3,5 dl lauw water
– zout
– zuurdesem

Voorbereiden en bakken
Neem 300 gram volkorenmeel. Voeg water toe tot een dik papje ontstaat. Zout naar behoefte. Met vochtige doek afdekken en ± een uur laten staan.
Daarna helft zuurdesem erbij en goed mengen. Met vochtige doek afdek­ken en ± half uur laten staan.
Daarna andere helft van meel toevoegen en kneden tot deeg stevig aan­voelt. Als het deeg te kleverig is een beetje meel toevoegen. 10 minuten kneden.
Maak van het deeg een rol. Vet bakblik in. Leg deeg in het bleek en zet het weg onder de vochtige doek bij ± 20° C. Laat deeg rijzen.
In oven bij ongeveer 200 graden in 40 minuten gaarbakken. Gaar wil zeggen dat het brood hol klinkt bij bekloppen.
Direct uit de vorm halen om af te koelen.

Laat een reactie achter

2 × een =