Sûkerbôle

Sûkerbôlemix van de molen bevat tarwebloem, tarwegluten, gist, suikergrein en een specerijenmix (kaneel, koekkruiden, anijszaad)

INGEDRIËNTEN/BENODIGHEDEN
300 gram mix*
50 gram boter
200 gram melk
10 gram citroenrasppasta of lemoncurd (naar keuze)
1 theelepel zout
10 gram (basterd)suiker
150 gram suikergrein*
specerijen*
kristalsuiker
zonnebloemolie
* = zit in het pakket

Bakblik van 24 cm

RECEPT
Laat de melk en boter en mix op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 40 ºC.
Doe de mix in een kom, voeg de boter, melk, (basterd)suiker, zout en eventueel citroenrasp toe. Kneed tot het mengsel een egale bol vormt en draden trekt aan de rand van de kom.
Haal het deeg uit de kom, vet de kom in met wat zonnebloemolie. Doe het deeg weer terug in de kom en laat het 30 minuten rijzen in de oven. Schakel de oven uit tijdens het rijzen.

Smeer het bakblik dik in met boter en besprenkel de boter met kristalsuiker, zodat het het hele bakblik een suikerlaagje heeft.

Giet een scheutje zonnebloemolie op een schoon werkblad. Maak hier een vierkant van iets groter dan het bakblik (ongeveer 26 bij 26 centimeter). Haal het deeg uit de oven en verwarm de oven weer voor naar 40 ºC.
Leg het deeg midden op het vierkant van zonnebloemolie en maak met je vingers een lap van 24 bij 24 centimeter.
Meng het suikergrein in een bakje met de specerijen, zodat de suiker een bruin laagje krijgt. Verdeel de suikergrein en de specerijen over het deeg, maar houdt de randen vrij. Bewaar het bakje, zie einde van recept. Rol de lap deeg op en plaats deze in het bakblik, met de naad naar beneden.

Schakel opnieuw de oven uit. Zet het bakblik met deeg in de oven en laat rijzen totdat het deeg in het midden boven de rand van het bakblik komt.
Haal dan het bakblik uit de oven en zet het op een warme (tochtvrije) plaats.
Verwarm de oven naar 180 ºC. Zet het suikerbrood in de oven zodra de oven op temperatuur is en laat 45 minuten bakken. Haal het suikerbrood uit de oven en laat het 10 minuten afkoelen. Stort dan het brood uit het bakblik en laat het verder afkoelen op een rooster.
Doe in het bakje waarin de suikergrein en de specerijen hebben gezeten,10 gram gesmolten boter en een scheut gembersiroop. Kwast dit mengsel bovenop het broodje.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.