Oliebollen met appel en rozijnen

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem of speltbloem
  • 25 gram gist
  • 0,25 liter lauwe melk
  • 0,10 liter appeldiksap
  • 1 ei
  • 2 eierdooiers
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 60 gram zachte boter
  • 100 gram rozijnen, ongezwaveld
  • 2 eetlepels calvados of cognac
  • plantaardige olie (frituur)
  • 2 grote appelen

Benodigdheden

  • doek
  • keukenpapier
  • (frituur)pan
  • rasp
  • schaal
  • zeef

Beschrijving

  • Vermeng tarwe- en/of speltmeel in een schaal, maak in het midden een kuiltje en verbrokkel de gist erin. Roer er met een beetje melk en wat van het meelmengsel een zetsel van. Laat dit afgedekt met een doek op een warme en tochtvrije plaats circa 15 minuten rijzen.
  • Voeg de rest van de lauwe melk, het appeldiksap, het ei, de eierdooier, het zout en de vanille toe. Verdeel de boter in stukjes en doe deze er ook bij. Roer alles door elkaar tot een glad beslag. Meng dit tot dit blazen trekt.
  • Leg weer een doek over de schaal en laat het nu minstens 30 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Was intussen de rozijnen in een zeef onder warm water, dep ze droog in een doek en laat ze afgedekt wellen in de calvados of de cognac.
  • Verhit het frituurvet in een niet te brede pan tot 160 – 170 °C.
  • Schil de appelen en haal het klokhuis eruit. Rasp ze daarna.
  • Roer het beslag na het rijzen nog eens goed door. Schep daarna de rozijnen met de alcohol en de geraspte appel erdoor. Dompel twee eetlepels in het hete vet en steek daarmee kleine bolletjes uit het beslag. Laat er steeds een paar tegelijk in het hete vet onder regelmatig keren goudbruin worden. Laat ze op een dikke laag keukenpapier uitlekken en op een taartrooster afkoelen.

Laat een reactie achter

10 + achttien =