Nieuwsbrief 2018

Nieuwsbrief nr. 20
Jaarverslag 2018

Dan is het al weer 2019. Tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. In de vorm van deze nieuwsbrief voor de 20e keer. Nog steeds vinden we het leuk om de molen in stand te houden, tarwe te malen en dit meel aan klanten te verkopen. En natuurlijk de molen te “laten zien” aan bezoekers.
Dit jaar is er goed gemalen. Voor de Flaeijel in Nieuwehorne hebben we een partij spelt van eigen bodem gemalen en regelmatig verlieten de klanten de molen met vers gemalen tarwemeel.
In 2018 waren we ruim 1.000 uur op de molen en heeft de molen 30.600 omwentelingen gemaakt.

De vrijwilligers van links naar rechts: Jan Looijenga, Reinoud Koelemeij, Jan-Paul van den Brink, Hans de Jong, Cora van Zwam, Niels van der Linden en Erik Duiker.

Begin januari werd de restauratie bouwkundig opgeleverd; grotendeels uitgevoerd in 2017 maar nu eindelijk klaar. Nieuw riet op de kap, 4 nieuwe fokken en het bovenwiel voorzien van een nieuwe voering en kammen. Op 21 april werd dit gevierd en kwam wethouder Siebenga feestelijk de vang lichten onder muzikale begeleiding van de Flora Shanty’s. Een mooie dag met voor alle bezoekers koffie en oranjekoek.

Wethouder Siebenga komt feestelijk de vang lichten om te vieren dat de molen weer open is na de restauratie.

Naast de grote restauraties blijft regulier onderhoud altijd doorgaan. Er werd weer geschilderd, een gedeelte van de balie -het hekwerk rond de stelling- is vervangen en we hebben een nieuw vangtouw opgehangen, waarmee we de molen veilig kunnen stilzetten. Ook de zeilen werden aangepakt. Het touwwerk waarmee we deze aan het hekwerk van de wieken vastzetten is vernieuwd.
De warme droge zomer heeft ons parten gespeeld. De nieuwe wiggen waarmee het gerenoveerde bovenwiel op de as vastgezet wordt, zijn namelijk wat gekrompen en dreigden los te raken. De molenmaker heeft alles weer keurig afgesteld en vastgezet.

Daarnaast waren er, zoals altijd, weer de vaste feestdagen; Molendag in mei en Monumentendag in september met de traditionele pankoeken. De laatste zaterdag van 2018 hebben we moliebollen (volgens nieuw recept) gebakken en dit jaar ook nog kwark-bloem-banaanbollen met jam en Nutella. Altijd weer een gezellige drukte met veel interesse voor de molen.

Tenslotte is de museumzolder opnieuw ingericht. Foto’s, oude werktuigen en informatie over de molen zijn op deze verdieping te vinden en maken een bezoek aan de molen meer dan waard.
Komt u eens langs op zaterdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur voor een bezichtiging, een zak vers gemalen meel of een ander product uit de “Welgelegen winkel”.
Volg ons via de website of via facebook.

Met groet,

De molenaars en vrijwilligers.