Informatie-bord over de molen

Informatie-bord over de molen

Sinds zaterdag 25 november 2023 staat er een informatiebord over “onze” molen naast de molen. Het bord is aangeboden door wijkbelang Heerenveen Noord en werd feestelijk onthuld door burgemeester mevrouw A. Fokkens. Het is één van de borden die wijkbelang plaatst bij gebouwen of plekken van belang voor het ontstaan van Heerenveen. Wijkbewoners en voorbijgangers kunnen zo kennis nemen van de geschiedenis van de molen, ook als we niet open zijn. Op de tijdlijn op het bord geeft in grote lijnen aan wat zich heeft afgespeeld vanaf de bouw in 1849 tot nu.

Na de muzikale introductie van de Flora Shanty’s, toespraken van Wijkbelang Heerenveen Noord, burgemeester Fokkens en Jan Looijenga, molenaar bij Molen Welgelegen Heerenveen, werd een oud molenzeil van het bord verwijderd en kon iedereen het bord bewonderen. Natuurlijk was er voor de genodigden koffie met oranjekoek en draaide de molen in feesttooi, met vlaggetjes in het gevlucht.
De datum van de onthulling is niet toevallig. Op 25 november was het precies 100 jaar geleden dat Johannes Melis Tjepkema is overleden. Tjepkema was de laatste beroepsmolenaar op deze molen en de naam van de straat en de naam van de molen in de volksmond “Tjepkema’s molen” hebben we aan hem te danken.
Maar er is meer te vieren; in 2024 is het 50 jaar geleden dat de molen weer
door vrijwilligers wordt bemand. En ten slotte, de molen, gebouwd in 1849 bestaat in 2024 175 jaar. Een goede reden om feest te vieren.