Brood bakken

Broodbakken is leuk en best gemakkelijk, zeker als de broodbakmachine het werk uit handen neemt. Je eigen brood bakken geeft de mogelijkheid om te experimenteren en te variëren, zodat uw brood steeds anders smaakt en ruikt.

De basisverhoudingen

Als u zelf brood maakt is het goed om de basisverhoudingen te kennen. De samenstelling luistert nauw. Meer of minder van de ingrediënten geeft ook andere bakresultaten.

De verhoudingen zijn in principe:
– 100% meel
– 60 – 65% water
– 2% bakkerszout
– 1% droge gist of 2% verse gist
– 1 eetlepel olie of wat boter of margarine

De verhouding variëren per meelsoort. Voor de meelsoorten die wij in de molen verkopen kunt u per 500 gram de volgende hoeveelheid water aanhouden:
– tarwebloem: 330 ml
– tarwevolkorenmeel: 350 ml
– speltmeel en bloem: 320 – 330 ml
– terpenmix: 320-330 ml
– zesgranenbroodmix: 320 ml

IMG_2383
WP_20181117_12_16_42_Pro
IMG_2376
IMG_2383

Variëren

Op molen Welgelegen verkopen we verschillende soorten graan die voor een smaakvariatie kunnen zorgen:

Spelt is een populaire oergraan, vergelijkbaar in smaak met tarwe.
Roggemeel in het deeg (circa 10%) maakt brood wat vochtiger en compacter.
Boekweitmeel heeft een aparte smaak en maakt het brood wat zwaarder.
Havervlokken maken brood vochtig en zoet.

Geplette tarwe toevoegen aan volkorenmeel maakt het brood “grof”. Geplette tarwe kan eerst worden geweekt voordat het wordt toegevoegd.
Zonnebloempitten, (on)gebroken lijnzaad, pompoenpitten en sesamzaad: Deze verschillende zaden kunnen zowel aan het deeg worden toegevoegd, maar ook over het brood worden gestrooid.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.