Witbrood

Basisrecept wit brood
Bron: Rutger bakt

Recept:
500 gram tarwebloem of speltbloem
300 ml water, lauwwarm
7 gram gedroogde gist
10 gram zout
20 gram boter, op kamertemperatuur

Meng alle ingrediënten met elkaar tot een deeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Het kneden zorgt ervoor dat de gluten in het deeg een soort netwerk gaan vormen. Hierdoor kan het brood straks goed rijzen en zal het eindresultaat mooi luchtig worden.
Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie of een natte theedoek en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.
Het deeg is nu klaar om verder verwerkt te worden. Laat het deeg na het vormen nog 1 uur afgedekt rijzen op een warme en tochtvrije plaats. Bak de broden in een voorverwarmde oven op 220 ⁰C. Houd voor kleine broodjes een baktijd van 15 tot 25 minuten aan en voor grote broden 35 tot 45 minuten.

Varianten:
Maak kleine broodjes en bestrijk ze na de tweede rijs met water en strooi er nigellazaad, sesamzaad of maanzaad over. Bak goudbruin en gaar op 220 ⁰C in 15 tot 25 minuten.