Volkorenbrood

Recept
500 gram volkorenmeel (tarwe of spelt)
7 gram droge gist of 15 gram verse gist
3,2 dl lauw water
1 theelepel suiker
1 theelepel (bakkers)zout

– Maak van de helft van het water, met de gist en suiker, een zetseltje en laat dat even staan.
– Stort het meel in een kom en maak een kuiltje in het midden.
– In dit kuiltje giet u het zetsel. Langzaam roerend vanuit het midden roert u steeds wat bloem door het zetsel. Beetje bij beetje voegt u het resterende water toe.
– Als het water is opgenomen stort u het geheel op een bestoven aanrecht uit.
– Goed doorkneden met de handen. Dat is zwaar werk met veel trekken en wrijven en vouwen tot u een soepel deeg hebt.
– In een kom op een warme plaats (onder vochtige doek) laten rijzen bij temperatuur van 30 graden.
– Daarna het deeg nogmaals doorkneden (5 minuten) en in een ingevet bakblik opnieuw laten rijzen. Deze tweede rijs kan ook in de oven bij 30 graden gebeuren. Na deze rijs stelt u dan de temperatuur in voor het bakken.
– In voorverwarmde oven bakken bij 200 graden, gedurende ongeveer 40 minuten. Denk om het bakje water in de oven.

– Gaar brood klinkt hol, ongaar brood massief.
– Brood direct uit blik halen om af te koelen.

Varianten:
In plaats van 500 volkoren tarwe- of speltmeel zijn ook mixen mogelijk. Denk aan:
– 400 gram volkorenmeel en 100 gram roggemeel
– 350 gram volkorenmeel en 150 gram bloem
Voeg naar smaak sesamzaad, lijnzaad of zonnebloempitten toe.

Tip: Op de website van 24kitchen staat een instructiefilmpje voor het bakken van een volkorenbrood.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.