Houdbaarheid van meel

Hoe lang is meel houdbaar?

In het algemeen zijn de zakken met meel uit de winkel van een molen zo’n twee maanden houdbaar. Volkorenmeel is iets minder goed te bewaren dan bloem omdat het kan bederven. De vetten in het volkorenmeel kunnen namelijk onder invloed van licht en zuurstof ranzig worden.
Let ook op met producten met gist. Droge gist is een kwetsbaar, levend product. Bij het bewaren gaat door afsterven de werking langzamerhand achteruit. Bewaar zulke mixen dus liefst niet te lang of voeg zelf wat extra gist toe.

Hoe kunt u meel het best bewaren?

* Bewaar meel altijd op een koele, droge en donkere plaats.
* Bewaar meel in de zak waarin het gekocht is en berg deze op in een goed afsluitbare (plastic) doos of trommel om ongedierte in het meel te voorkomen;
* Doe nooit vers meel bij een “oud restje” dat nog in de pot zit;
* Doet u het meel “los” in de bus of pot, maak deze dan eerst heel goed schoon; ook de buitenrandjes van het deksel en de bodem.
* Als u relatief veel meel bewaart compartimenteer de voorraad dan in plastic dozen om een eventuele aantasting van uw hele voorraad te voorkomen.
* Zet grote papieren zakken met meel niet op de grond om condensvorming in de zak te voorkomen.

Hoe herkent u of meel nog goed is?

Meel is een natuurproduct. Er bevinden zich miniscuul kleine eitjes in graan en dus ook in meel. Droog, koel en donker bewaren voorkomt zo veel mogelijk dat deze eitjes ook uitkomen.
Als u twijfelt of meel nog goed is, laat het meel dan schuin van de binnenkant van de zak wegvallen. Als u tussen het papier en het weggevallen meel “draden” ziet hangen, dan is dit het vroegste stadium van ongedierte. Het meel kan ook muf ruiken. Het is geen directe bedreiging voor de gezondheid, maar het meel is dan minder geschikt voor consumptie.

Als u insecten als meelmot of meelmijt in uw voorraad meel aantreft, controleer dan alle verpakkingen, ook de nog niet aangebroken pakken!

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.